MijnMenu

maandag, april 16

Een kawatte? een cajón!

Tijdens elk optreden mag zanger Jurgen in de pauze uitleggen aan belangstellenden hoe dat nu precies werkt met die kist waar hij op zit....Het zit zo::

Je schrijft cajón, maar je zegt cachón. Een cajón is een echt instrument en het komt oorspronkelijk uit Peru. Muzikanten destijds hadden weinig te besteden en ze maakten van lege kisten percussie-instrumenten en zo is het, overigens briljante, instrument ontstaan. 
Slaan op verschillende plekken op de voorkant levert verschillende sounds op, zoals die van de hi-hat, de bass of de snare. Voor die laatste sound zijn aan de binnenkant metalen snaren gespannen die meetrillen als je op de cajón slaat. De klank wordt versterkt omdat er aan de achterkant een gat zit.
Het uiteindelijk doorversterken naar de speakers kan op vele manieren, wij leggen een in een doek gewikkelde microfoon in de klankkast. Het zou beter zijn als de microfoon achter de klankkast staat, maar zanger Jurgen stuitert te veel heen en weer om dit voor elkaar te krijgen. 
Een cajón is de meest ideale oplossing als je geen drumstel kan betalen of als je dat de buren niet wilt aandoen. Verder heb je ook een extra stoel als er visite komt! Voor iets meer dan €100,- heb je al een mooi exemplaar, maar als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten kijk je hieronder naar een "how to make your own cajón"-filmpje!

Wil je zelf leren spelen op een cajón, zanger Jurgen geeft les! Stuur een mail naar Broodopdeplank voor info.